Nederland rolt phishingbende op die België viseerde.
Met de aanhouding van zes Nederlanders in onder meer Almere en Hoofddorp denkt de Nederlandse politie een bende te hebben opgerold die zich bezighield met phishing en dan meer specifiek rond Belgische banken.
“Bijzonder aan het politieonderzoek is dat de verdachten zich vanuit Nederland richtten op Belgische banken en Belgische slachtoffers”, meldt de Nederlandse politie. Bij de actie is dan ook nauw samengewerkt met de Belgische politie.
Tijdens huiszoekingen is de afgelopen dagen voor ongeveer 43.000 euro aan contant geld in beslag genomen en ook drugs, nepvuurwapens en computers en telefoons, vaak nog in de verpakking. De verdachten zijn tussen twintig en dertig jaar oud.
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij slachtoffers worden opgelicht via valse websites. In België werden door de bende zogenoemde geldezels geronseld via Instagram. Het waren vooral jongeren die hun bankrekening en bankpasje tegen een vergoeding beschikbaar stelden om geld dat werd buitgemaakt, door te sluizen of op te nemen bij een geldautomaat.
De zes Nederlandse verdachten zullen zich in eerste instantie in België voor de rechtbank moeten verantwoorden. De maximale straf voor phishing is in België vijf jaar cel.
Met deze phishingmail worden Proximusklanten opgelicht
Phishers proberen klanten van Proximus op te lichten met mails waarin staat dat hun domiciliëring is mislukt. Wie de mail ontvangt gaat er best niet op in.
“Uw domiciliëring van de maand februari is mislukt.” Met die opener proberen oplichters de aandacht van Proximusklanten te trekken. De brief waarschuwt dat er iets is foutgelopen met de domiciliëring van hun betaling en vraagt dat klanten alsnog zelf betalen.
Wie daarop ingaat betaalt echter niet Proximus, maar wel de oplichters. Zo kunnen klanten zogezegd het bedrag online via Bancontact betalen. Maar in praktijk verdwijnt het geld in de zakken van criminelen.
Wat slachtoffers kan misleiden is dat de mail grotendeels in correct Nederlands is opgesteld en ook het nieuwe logo van Proximus gebruikt. Bovendien dreigt de brief met extra kosten indien de ontvanger niet betaalt. Maar wie ervaring heeft met phishing kan al snel zien dat de mail in kwestie vals is. Zo vragen de oplichters om een hotmailadres in te geven als hun eigen adres.
Wie de mail ontvangt doet best niets behalve de mail verwijderen. Klik niet op de betalingslinks en geef de oplichters geen antwoord. Ook met uw betaling aan Proximus is niets aan de hand gezien de oplichters dergelijke berichten vooral massaal uitsturen in de hoop dat enkele personen er intrappen.